„ Preasfanta Fecioara acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!“

Imagine

Praznicele mai mari închinate Maicii Domnului ne sunt cunoscute prin faptul că sunt înscrise în calendar cu cruce roşie. Pe lângă acestea însă mai există şi alte zile de sărbătoare în cinstea Fecioarei Maria. De pildă, la începutul lunii octombrie, ziua de 1 octombrie este închinată Acoperământului Maicii Domnului, numită în spaţiul grecesc „Skepi”, iar în spaţiul slavon „Pokrov”, adică „acoperământ”. Evenimentul care a prilejuit această sărbătoare este expus în primul condac al Acatistului Acoperământului: „Împărătesei celei alese mai înainte de veci, Împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului şi a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în Biserica din Vlaherne şi se ruga pentru cei din întuneric, acesteia şi noi, cu credinţă şi cu umilinţă îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăveşte-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te bucuria noastră, acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ.

Imagine

Sinaxarul din Minei şi Cronica slavonă a lui Nestorie ne spun că Sfântul Andrei al Constantinopolului, mai popular „cel nebun pentru Hristos” (prăznuit pe 28 mai şi pe 2 octombrie), împreună cu ucenicul său, preotul Epifanie, se aflau la o priveghere de toată noaptea în biserica Vlaherne din capitala imperiului bizantin, dat fiind faptul că oraşul era asediat de barbari. La un moment dat, Maica Domnului s-a arătat în biserică, stând la rugăciune înconjurată de îngeri şi de sfinţi. Sfântul Andrei l-a întrebat pe ucenicul său dacă vede şi el cele ce se întâmplă, iar acesta i-a confirmat. Aşadar nu este vorba despre o simplă vedenie. În timpul rugăciunii, Maica Domnului şi-a desfăcut acoperământul asupra poporului din biserică şi a cerut Domnului răspuns bun la rugăciunile credincioşilor. Această haină, numită în greceşte „maphorion” sau „mandylion” are forma omoforului arhiereilor. Evenimentul a avut loc pe la ora 4 dimineaţa, în timpul unei privegheri de sâmbătă spre duminică, „în zilele împăratului Leon IV cel Înţelept” (886-912).

Imagine

Acatistul Acoperământul Maicii Domnului, alcătuit în cinstea acestui eveniment, este pentru mulţi duhovnici şi credincioşi una dintre rugăciunile cele mai dragi, rostită mai ales în vreme de necaz şi primejdie.

Acest articol a fost publicat în Cuvinte despre Maica Domnului ale Sfintilor Parinti și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s