Nu ne putem desparti de iubirea Maicii Domnului

Nu ne putem desparti de iubirea Maicii Domnului

Imagine

Prea Sfanta Maica si Fecioara,
Nadejdea sufletului meu,
Tu esti a mea mijlocitoare
La milostivul Dumnezeu.

De n-ar avea la ceruri lumea
Rudenie de pe pamant,
Atunci ar fi pustie viata
Asemenea unui mormant.

De nu erai tu primavara
A veacului destelenit
Ar fi ramas de-a pururi iarna
Si soarele n-ar fi zambit.

Ortodoxia este un orizont al credintei, nu un lucru pasiv din fata noastra. Este un tip de sensibilitate, o experienta cotidiana a concretului. Nu putem sectariza, pentru ca nu ne putem desparti de iubirea Maicii Domnului! Suntem niste iude ortodoxe: ne luptam sa dispara iudele si sa ramana ortodocsii.

Cum ar zice Staniloae, ortodoxia e bucuria tuturor de toti. Nu ne-am impacat cu realitatea: numai prin suferinta scapi de suferinta, ne mobiliza duhovniceste Arsenie Papacioc. Nu suntem milenaristi, nu calculam Parusia, ci veghem sa nu se stinga candela. Dorul dupa Mire ne poate salva.

Revelatia e completa: Moon nu are de unde sti ce ar mai fi zis Mesia (de nu murea pe Cruce). Nu mai planeaza nici un echivoc in fiii Parusiei: adevarul s-a descoperit complet. Exista o singura intrebare: cine este Iisus? Si un singur raspuns: este Hristosul! Biblia nu e gata pe Golgota: virtutile nu sunt, deci, nici imposibile, nici nefolositoare (Timiadis).

Vrem sa scapam de diavol: de nimic nu se teme decat de smerenie, iata de ce nu ii e frica (pentru ca suntem departe inca de smerenie adevarata). Definitia virtutii: streptomicina pe care Gafencu o daruieste salvator lui Wurmbrandt. Maica cerului ne aminteste mereu de Taina pocaintei: Faceti ce va spune El! Schimbarea apei in vin inseamna transformarea materialului in duhovnicesc.

Scaldat in har, preotul nu e un simplu sfatuitor (Kallistos Ware). Iar dezlegarea nu e nicidecum o rugaciune de rutina. Ne plecam genunchii in fata icoanei Preacuratei: cat poate Dumnezeu cu puterea, poate Maica Domnului cu rugaciunea. Cu puterea sfintilor, martirii inchisorilor ii iertau pe calai: sa iertam pe fratii nostri. Dumnezeu este invingatorul mortii, cum sa nu o cinstim pe Mama Lui?

Maica Domnului nu are nevoie de avocati, ci de marturisitori. Credem ca Dumnezeu exista, dar nu numai atat, ci: noi existam pentru Dumnezeu. Noi suntem cei cazuti intre talhari si Hristos Samarineanul ne poate duce la han (Biserica). Sfatul Preacuratei: imparte totul, ca sa dobandesti totul.

Doar credinta totala ne vindeca de ranile sangerande ale sufletului. Pastram Decalogul, fara sa le trecem prin filtrul parlamentelor seculare: porunca Celui vesnic nu se schimba.

Marius Matei

Acest articol a fost publicat în Cuvinte despre Maica Domnului ale Sfintilor Parinti și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s