Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Iviron – Portarita – „Portaitissa” se cinstete cu Bucurie si Rugaciuni in fiecare zi de 12 Februarie

Imagine

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Iviron – Portarita – „Portaitissa”
se cinstete cu Bucurie si Rugaciuni in fiecare zi de 12 Februarie

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Iviron, cunoscuta in toata lumea sub denumirea de „Portarita”, este cea mai iubita si cinstita icoana din Sfantul Munte Athos. Icoana Maicii Domnului Portarita se afla in paraclisul cel mic, din partea stanga, imediat ce se intra in curte.
Manastirea Iviron se afla in partea de nord-est a Sfantului Munte Athos, la tarmul Marii Egee, ea fiind zidita de regii georgieni pana in anul 972, cand documentele deja o pomenesc. Manastire zidita de georgieni (iviriti), Ivironul se afla astazi sub conducerea grecilor. Biserica cea mare a manastirii se afla inchinata Adormirii Maicii Domnului.
Icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni, numita „Portarita”, se afla in Paraclisul de la poarta Manastirii Iviron, cum se intra in curte, pe partea stanga. Potrivit traditiei athonite, aceasta Icoana a venit singura, pe mare, din Bizant – Niceea. Domnitorul Serban Cantacuzino este cel ce a ctitorit, la anul 1680, Paraclisul unde se pastreaza cel mai de pret odor al manastirii, anume Icoana Maicii Domnului Portarita.

Icoana Maicii Domnului „Portărița” din Iviron este Praznuita pe 12 Februarie !

Icoana Maicii Domnului „Portărița” din Iviron a Bisericii Ortodoxe Ruse a fost de asemenea proslăvită de Dumnezeu prin multe minuni , este si ea , prăznuită pe 12 februarie , dar Icoana mai este prăznuită pe 31 martie, 26 septembrie (Sosirea Icoanei Maicii Domnului din Iviron în Georgia), 13 octombrie (Sosirea Icoanei Maicii Domnului din Iviron la Moscova, în anul 1648), și în ziua de marți a Săptămânii Luminate (prăznuirea arătării Icoanei Maicii Domnului într-un stâlp de foc la Muntele Athos și recuperarea acesteia de către Sfântul Gabriel).

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Rugaciuni catre Maica Domnului și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Iviron – Portarita – „Portaitissa” se cinstete cu Bucurie si Rugaciuni in fiecare zi de 12 Februarie

  1. Pingback: Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Iviron | ioanelixir

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s