Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Gerontissa” de la Pantokrator din Sfantul Munte Athos(2 decembrie )

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Gerontissa” de la Pantokrator din Sfantul Munte Athos

Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni numită «Gerontissa» (Stareța).

Imagine

Se spune că, atunci când a fost pictată era de o frumusețe îngerească, fiind foarte luminată la chip, nu după cum arată acum. 

Dar și-a schimbat înfățișarea din următorul motiv: Un diacon, pe când slujea și ajungea să cădească icoana Maicii Domnului, se smintea de frumusețea ei și era tulburat de gânduri. Atunci, Preabuna Stăpână, pentru a nu fi chipul ei motiv de sminteală și-a schimbat deodată fața, arătând mai întunecată și mai îmbătrânită, precum se vede acum. Icoana o înfățișează pe Maica Domnului în întregime și este îmbrăcată în argint. 

Ea se află în fața catapetesmei, la iconostasul din stânga. Până să fie așezată aici, icoana a fost în Sfântul Altar. La această icoană se fac foarte multe minuni. Ea este mângâierea și ocrotirea părinților din mănăstire.

Imagine

 

Icoana Maicii Domnului „Gherontissa”

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Gherontissa este cu siguranta cel mai de pret odor al Manastirii Pantocrator. Praznuirea acesteia sa se face la 2 decembrie.

Dupa traditie, ea a fost daruita de imparatul bizantin Alexie I Comnenul, fiind o copie dupa icoana in mozaic a Maicii Domnului „Grabnic Ajutatoarea” de la Manastirea Pantocrator din Constantinopol.

Icoana Maicii Domnului zisa „Gherondissa” a fost imbracata in argint de catre Filaret, mitropolitul Moscovei.

 

Multe sunt minunile savarsite de Maica Domnului prin aceasta icoana. Ne vom opri la doua dintre ele. Cea dintai, mentionata documentar, s-a intamplat chiar in timpul imparatului Alexie, care poruncise zidirea unui mic asezamant monahal in apropierea actualei manastiri.

 

Astfel icoana Maicii Domnului, dimpreuna cu sculele mesterilor, a disparut intr-o noapte, fara sa poata cineva da vreo explicatie. Au fost gasite pe locul, atunci pustiu, unde acum se gaseste Manastirea Pantocrator. Aceasta minune s-a intamplat in mai multe randuri si cu totii au interpretat ca este voia Maicii Domnului ca acela sa fie locul noii manastiri.
Gherontissa se talcuieste „Stareta”, iar acest nume icoana l-a capatat in urma unei alte minuni, intamplate in vremea cand icoana era asezata in locul sau initial, in sfantul altar. Se povesteste ca staretul de atunci al manastirii era greu bolnav si, descoperindu-i-se vremea plecarii sale la Domnul, l-a rugat pe preotul de rand sa slujeasca repede Sfanta Liturghie, caci dorea tare mult sa apuce sa primeasca Sfanta Impartasanie pentru ultima oara. Parintele, insa, nu a tinut cont de rugaciunea staretului si a slujit pe indelete, fara sa se grabeasca deloc.

 

Atunci Maica Domnului insasi a strigat din icoana, cerandu-i parintelui sa sfarseasca Sfanta Liturghie, ca sa se impartaseasca si parintele staret (gherontas). Asa a facut, iar imediat dupa ce s-a impartasit, parintele staret a murit. De atunci icoana s-a numit „Gherontissa” si parintii au hotarat sa o aseze spre cinstire in biserica, in partea stanga a naosului, unde se gaseste si astazi. 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Gerontissa” de la Pantokrator din Sfantul Munte Athos(2 decembrie )

  1. larisa zice:

    Noi femeile nu putem s-o atingem si nici sa mergem acolo caci e locul barbatilor, dar mi-as dori enorm de multa sa fie adusa in romania macar sa o pot atinge sa ma Binecuvantez cu Harul Ei. Nascatoare de Dumnezeu Fecioare te iubesc si ajuta-ma. Mantuitorul si stapanul meu fi cu mine si ajuta-ma.AMIN Doamne, ajuta pe toti saracii,bolnavii,pe dusmanii mei si pe toti care pot fi convertiti la tine. AMIN

    Apreciază

  2. trebuie sa ma rog cu mai multa credinta maicii domnului

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s