Pomenirea icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului „Axion estin” [11 iunie]

Imagine

Pomenirea icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului „Axion estin” [11 iunie]

La Schitul Protatos ce se afla langa Kareia, aproape de locul Manastirii Pantocrator, este o vale mare, care are multe chilii. La una din chiliile acelea, ce era cinstita in numele Adormirii de Dumnezeu Nascatoarei, locuia un ieromonah batran si imbunatatit, impreuna cu un ucenic al sau. Si fiindca era obicei a se face priveghere in fiecare duminica la acest Schit Protatos, intr-una din sambete, seara, vrand sa mearga batranul la priveghere, a zis ucenicului sau: Fiule, eu ma duc ca sa ascult privegherea dupa obicei, iar tu ramai la chilie si precum vei putea citeste-ti randuiala ta, si asa s-a dus.

Dupa ce a trecut seara, iata ca bate cineva in usa chiliei; iar fratele a alergat si a deschis, si a vazut ca era un monah strain, necunoscut lui, care intrand a ramas in chilie in noaptea aceea. La vremea Utreniei, sculandu-se, au cantat amandoi randuiala Utreniei. si cand au ajuns la „Ceea ce esti mai cinstita…”, monahul cel de loc canta numai: „Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii…” si celelalte pana la sfarsit, adica obisnuita si vechea cantare a Sfantului Cosma Melodul. Iar monahul cel strain face alt inceput al cantarii, cantand asa: „Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru”. Apoi a impreunat si: „Ceea ce esti mai cinstita…”, pana in sfarsit.
Auzind aceasta, monahul cel de loc a zis catre cel ce parea strain sa-i scrie si lui cantarea aceasta. Iar acela raspunzand, a zis: Adu-mi cerneala si hartie ca sa scriu. Si cel de loc a zis: Nu am nici cerneala, nici hartie. Iar monahul cel ce se parea strain i-a zis: Adu-mi o lespede. Deci monahul alergand, a aflat lespedea si i-a adus-o. Si luand-o strainul, a scris pe ea cu degetul sau cantarea: „Cuvine-se cu adevarat…” Si, o, minune!, atat de adanc s-au sapat literele pe lespedea aceea vartoasa, ca si cum s-ar fi scris in ceara moale. Apoi a zis fratelui: De acum inainte asa sa cantati si voi, ortodocsii. Si acestea zicand, s-a tacut nevazut. (…)

Imagine

De atunci cantarea aceasta ingereasca s-a dat in toata lumea ca sa se cante Maicii lui Dumnezeu de catre toti ortodocsii. Iar sfanta icoana a Nascatoarei de Dumnezeu ce se afla in biserica chiliei aceleia in care s-a facut aceasta minune, a fost adusa de catre parintii Sfantului Munte Athos in biserica Protatos, si acolo se afla pana astazi, asezata in Sfantul Altar deasupra sfintitului scaun cel de sus.

Pentru ca inaintea icoanei acesteia s-a cantat intai de catre Arhanghelul Gavriil cantarea aceasta. Iar chilia aceea a inceput a se numi: „Axion estin”, adica „Cuvine-se cu adevarat”, si valea aceea, in care se afla chilia, se numeste de catre toti pana astazi Adin, care insemneaza „a canta” sau „cantare”. Pentru ca in aceasta s-a cantat intai cantarea aceasta ingereasca a Maicii iui Dumnezeu.

 

 

Imagine

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Imagine

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Pomenirea icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului „Axion estin” [11 iunie]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s