Icoana Maicii Domnului din Vladimir este prăznuită pe 21 mai, 23 iunie și 26 august.

Imagine

Icoana Maicii Domnului din Vladimir este prăznuită pe 21 mai, 23 iunie și 26 august.

Conform tradiției, icoana Maicii Domnului din Vladimir a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca pe blatul de la masa la care Mântuitorul a mâncat împreună cu Pururea Fecioara Maria și dreptul Iosif.

În anul 1131, Patriarhul Constantinopolului, Luca Hrisoverga, a dăruit această icoană Marelui Cneaz Gheorghe Vladimirovici al Kievului, numit și Yuri Dolgoruki (15 aprilie), care a așezat-o inițial în Mănăstirea Devici din Vîșgorod (Ucraina), vechiul oraș al Sfintei Olga, împărăteasa Rusiei și cea întocmai cu Apostolii.

Fiul lui Gheorghe Dolgoruki, Sfântul Andrei Bogoliubsky a adus icoana în orașul Vladimir în 1155 și a așezat-o în Catedrala Adormirii Maicii Domnului, pe care o ctitorise. Din acest moment, icoana a primit numele de „Icoana din Vladimir”. În 1395, în timpul invaziei lui Tamerlan, icoana a fost luată din Vladimir și dusă în noua capitală, Moscova. Astfel, binecuvântarea Maicii Domnului a stabilit legăturile spirituale ale Bizanțului cu Rusia prin Kiev, Vladimir și Moscova.

Sărbători în cinstea icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Vladimir întâlnim de mai multe ori pe parcursul anului (21 mai, 23 iunie, 26 august). Cea mai importantă sărbătoare are loc pe 26 august, sărbătoare stabilită în cinstea mutării icoanei de la Vladimir la Moscova.

Pe 23 iunie, Biserica Ortodoxă Rusă prăznuiește minunea săvârșită prin icoana Maicii Domnului din Vladimir, care a dus la salvarea Moscovei de invazia lui Khan Achmed în 1480.

Hoardele tătare se apropiau de Moscova incendiind și distrugând orașe și sate întâlnite în calea lor. În anul 1480, Marele Cneaz Ivan al III-lea (1462-1505) al Rusiei l-a înfruntat pe Khan Achmed al Hoardei de Aur la hotarele Moscovei.

În acest timp, toată suflarea din Moscova s-a rugat Preasfintei Fecioare Maria ca să apere capitala ortodoxă de tătari. Mitropolitul Gherontie (1473-1489) i-a scris Cneazului Ivan o epistolă, în care îl încuraja să stea împotriva inamicilor, bazându-se pe ajutorul Maicii Domnului.

Maica Sfântă a intervenit pentru Ținutul Rus, și astfel, tătarii ademeniți într-o ambuscadă s-au retras.

În semn de recunoștință pentru eliberarea Rusiei de năvălirile tătarilor, a fost înființată cinstirea icoanei Maicii Domnului din Vladimir din ziua de 23 iunie.

Înaintea icoanei Maicii Domnului din Vladimir s-au petrecut evenimente foarte importante din istoria Bisericii Ortodoxe din Rusia: alegerea și înscăunarea Sfântului Iona, susținătorul Autocefaliei Bisericii Ruse (1448), și a Sfântului Iov, primul Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii (1589), și a Preafericitului Patriarh, Sfântul Tihon (1917), precum și înscăunarea Preafericitului Pimen, Patriarh al Moscovei și a Întregii Rusii, a avut loc într-o zi de sărbătoare a icoanei Maicii Domnului din Vladimir pe 21 mai 1971.

 

sursa doxologia.ro

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s