Imnul Acatist al Maicii Domnului – la Rugul Aprins

Imnul Acatist al Maicii Domnului – la Rugul Aprins

Învăţătura creştină în cea mai autentică formă a ei, deschiderea universului tainic al lumii lăuntrice, acordurile poetice ce izvorăsc dintr-o limbă românească a vechilor cazanii, toată această bogătie a misterului creştinesc ortodox românesc se găseşte înmănuchiată într-o rugă de laudă, dedicată Maicii Domnului, în Imnul Acatist al „Rugului Aprins”.

Scris în anul 1948 de poetul Sandu Tudor, care s-a călugărit la mănăstirea Antim, cu numele de monahul Agaton, Imnul Acatist al Maicii Domnului a fost corectat şi stilizat la Sfânta Mănăstire Rarău, în faţa Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, pe când poetul era stareţ şi primise marea schimă monahală, sub numele de Ieroschimonahul Daniil Tudor. Imnul Acatist la Rugul Aprins al Maicii Domnului este un imn închinat Maicii Domnului, care prin adâncimea lui teologică întrece tot ceea ce s-a scris până acum, referitor la locul şi rolul pe care îl are Maica Domnului în efortul nostru de înduhovnicire.

El nu este doar un simplu „acatist”, ci „Imn Acatist”, ceea ce este mai mult decât o cântare. Imnul este ceea ce defineste o naţiune. Un popor are multe cântece, dar un singur Imn. Imnul este ceea ce defineşte o naţiune. Acest acatist merită cu prisosintă a se numi IMN, pentru că el este singurul care, prin înlănţuirea sufletească la care a fost scris, depăşeşte în conţinut, limbaj şi formă pe toate celelalte. În imnul Acatist al Rugului Aprins, Maica Domnului, Împărăteasa Cerului şi a Pământului este numită: Împărăteasa Rugăciunii, Rugăciunea Întrupată, Urzitoare de nesfârşită rugăciune, Cheie şi Scară menită să ne deschidă porţile iluminării, să ne înduhovnicească şi să ne ridice de pe pământ la Cer.

Părintele Daniil, cu toate că era slujitorul unui altar văzut, într-o biserică văzută, predica intrarea omului într-o biserică Vie, slujirea la un altar nevăzut. El spunea credincioşilor: „Mintea creştinului este preot care trebuie să aducă lui Dumnezeu Jertfa pe altarul inimii sale, rugăciunea curată”. Sunteţi temple vii ale Duhului Sfânt, chiar dacă numai unii oameni sunt aleşi de Dumnezeu ca să slujească la Sfintele Altare din biserici, dar preoţia spirituală este dată tuturor oamenilor.

Trebuie să avem candele inimile noastre arzând, asemenea fecioarelor înţelepte din pilda Sfintei Evanghelii, alfel vom fi azvârliţi în întunericul cel mai dinafară al iadului. Fiecare suflet este chemat la nunta cea de taină, unde se va întâlni cu MIRELE CERESC, Hristos Mântuitorul lumii. Intraţi în cămara cea mai dinlăuntru a inimii voastre şi acolo vă veţi întâlni cu Mântuitorul, Iisus Hristos, Lumina Lumii, care ne-a spus: „Împărăţia lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru” şi „Foc am venit să aduc pe pământ şi cât de mult doresc să se fi aprins în inimile voastre”. Mântuirea înseamnă sfinţirea noastră şi îndumnezeirea, ca să ajungem candele arzătoare, vii, care să ardă în harul dragostei Dumnezeieşti. Prima poruncă a decalogului ne spune: „să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. Iată ce ne cere Dumnezeu: Dragostea!

El vrea însă ca să nu fim căldicei, ci fierbinţi. Cine se va ruga citind Acatistul la Rugul Aprins, va simţi fiorul celui rănit de dragostea lui Hristos, va cunoaşte, prin experienţă, că adevărul iese la iveală în baia suferinţei şi se va strădui să nu schimbe lumea, ci să se sfinţească, sfinţind astfel şi lumea

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cuvinte despre Maica Domnului ale Sfintilor Parinti și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s