Mari duhovnici români despre Maica Domnului

Mari duhovnici români despre Maica Domnului

De mult ar fi pierdut Dumnezeu lumea, cum spun dumnezeieștii Părinți, pentru mulțimea păcatelor cu care oamenii mânie pe Dumnezeu, dacă Maica Domnului n-ar fi mijlocit cu lacrimi fierbinți de mamă înaintea Fiului ei Preaiubit, pe Care L-a născut în peștera din Bethleem. Căci nu voiește Maica milei și a milostivirii să piardă Dumnezeu sufetele oamenilor, pentru că știe că s-ar pierde toată lumea care s-a făcut sălaș al atâtor păcate și răutăți. Prea Sfânta Fecioară Maria însă, care a slujit Tatălui ca fiică, lui Hristos ca Maică și Prea Sfântului Duh ca locaș, pururea slujește Prea Sfintei Treimi în ceruri, împreună cu toți Sfinții și îngerii și se roagă pentru noi și pentru mântuirea noastră.

Avem acolo, în cer, o Maică bună și milostivă, care duce la Fiul ei lacrimile și rugăciunile noastre. (…)

Fericiți sunt creștinii care, după Sfânta Treime, o cinstesc pe Maica Domnului din toată inima lor și, oriunde se află, se roagă mereu zicând această rugăciune: Doamne, Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinților Tăi, miluiește-mă pe mine păcătosul (sau păcătoasa).

(Părintele Cleopa Ilie)

Este o părere a unor teologi mari ai Bisericii Răsăritului că atâta valoare are Maica Domnului în cer și pe pământ, încât dacă, Doamne ferește, Dumnezeu ar fi pierdut toate cele nouă cete îngerești, toată lumea cea văzută și nevăzută și toate popoarele lumii, nu ar fi avut atâta scârbă ca dacă ar fi pierdut-o pe Maica Domnului .

Atâta valoare are Maica Domnului, încât covărșește toate puterile cele de sus și cele de jos.

(Părintele Cleopa Ilie)

Noi nu putem să-L despărțim pe Domnul Hristos de Maica Domnului, nici pe Maica Domnului de Domnul Hristos. Sunt alcătuiri la sfintele slujbe în care această legătură au făcut-o gânditorii de Dumnezeu, care ne-au dat conștiința că Maica Domnului a fost aceea prin care Mântuitorul lumii a venit în lume. Cele ce le-a făcut Mântuitorul nostru Iisus Hristos își au începutul în faptul că El, Mântuitorul, S-a născut din Preasfânta Fecioară Maria. (…)

Maica Domnului cea binecuvântată, cea prin care a venit Domnul nostru Iisus Hristos, prilejuiește, prin mijlocirea ei, prin existența ei, faptul de a se fi nimicit, de a se fi înghesuit, de a se fi împuținat iadul, de a fi fost chemat Adam la viața cea fericită, faptul că blestemul nu mai este pentru cine vrea să fie sub binecuvântare. (…)

Între bucuriile mari pe care le avem noi din credința noastră, este și bucuria de a fi cinstitori ai Maicii Domnului. (…)

O mătușă de-a mea, Dumnezeu s-o odihnească, era îndemnată de oameni de altă credință să treacă la credința lor. Și le-a spus așa: ”Eu de Maica Domnului nu mă las, eu de Biserică nu mă las! Mie-mi place când bate toaca, mie-mi place când se trag clopotele, eu de Maica Domnului nu mă Las!”.

Așa să facem și noi! Să nu ne lăsăm de Maica Domnului! Oricine ce-ar zice, noi avem bucuriile noastre, avem ajutor de la Maica Domnului, avem bucuria de a avea pe Maica Domnului ca mama noastră și știți cum e mama…

Și noi suntem îndatorați cumva să ne gândim la inima de mamă și să avem inimă de mamă, dar, până să avem inimă de mamă, sigur are Maica Domnului față de noi inimă de mamă.

Să-i mulțumim Maicii Domnului, să-I mulțumim Mântuitorului nostru Iisus Hristos că ne-a dat și bucuria aceasta, de a o cinsti pe Maica Domnului.

(Părintle Teofil Părăian)

Maica Domnului e ca un rai. Când avem legătură cu Maica Domnului în conștiința noastră, în gândurile noastre, în simțirile noastre, e ca și cum am fi intrat în rai. E o bucurie de rai de-a fi în legătură sufletească cu Maica Domnului.

Pe Maica Domnului o numim ”rai cuvântător”, ”rai de taină”. Bucuria din legătura cu Maica Domnului este o trăire a raiului.(…)

Mântuirea se face prin Dumnezeu. Noi degeaba vrem să facem niște lucruri extraordinare. Ceea ce trebuie să facem noi este să ne lăsăm în mâinile lui Dumnezeu și apoi lucrează Dumnezeu ca Un Sfânt, cum știe, cu fiecare dintre noi și, dacă vrea Dumnezeu să ne afirme, ne afirmă, și, dacă nu vrea Dumnezeu să ne afirme, degeaba vrem să ne afirmăm noi.

Asta înseamnă să urmăm exemplul Maicii Domnului, să fim smeriți, adică să fim fără veleități și, mai ales, fără veleități religioase. (…)

(Părintele Teofil Părăian)

Mama Mântuitorului este o mare excepție, este Mama lui Dumnezeu întrupat! Fiind Iisus pe cruce, El a dat pe Maica Domnului în grija Sfântului Ioan, spunându-i: ”Aceasta este mama ta!”. Prin încredințarea aceasta din timpul celui mai greu moment al vieții pământești a Domnului Iisus Hristos, Maica Domnului devine Mama noastră, a pământenilor. Ea se roagă cu adevărat pentru noi și e mare mijlocitoare a noastră către Dumnezeu. (…)

Așadar, când suntem tulburați de necazuri, bântuiți și arși de patimi, să ne îndreptăm cu încredere mai ales către Maica Domnului, care este și Mama noastră, a pământenilor, știind că rugăciunea Mamei mult poate înaintea Fiului ei. Să ne rugăm cu umilință, zicând către dânsa așa:

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, care ai adus pe pământ Lumina întregii zidiri, luminează întunericul minții și al inimilor noastre, ca să ne cunoaștem păcatele, să ne căim pentru ele și ca să nu le mai săvârșim!

Maica Domnului – simbolul Bisericii!

Tu, care ai născut cu trup pe Împăratul păcii, sădește în noi pacea Fiului tău și gonește din sufletele noastre viforul patimilor.

Tu, care ești izvor nesecat de vindecări, tămăduiește neputințele noastre și ne alină durerile, că toate le poți câte le voiești, ca o Maică a Celui Atotputernic.

Amin!

(Părintele Sofian Boghiu)

Mari duhovnici români despre Maica Domnului, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2003.

http://invitatielaortodoxie.wordpress.com/2014/09/08/mari-duhovnici-romani-despre-maica-domnului/

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cuvinte despre Maica Domnului ale Sfintilor Parinti. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s