Icoana Maicii Domnului „Cea de toți fericită” (Ovsepetaia) este prăznuită pe 6 octombrie.

icoana_maicii_domnului_cea_de_toti_fericita

Icoana Maicii Domnului „Cea de toți fericită” (Ovsepetaia) este prăznuită pe 6 octombrie.

Icoana Maicii Domnului „Cea de toți fericită” este o reprezentare a Împărătesei cerurilor pornind de la condacul al XIII-lea din Acatistul Buneivestiri al Maicii Domnului: „O, Maică prealăudată, care ai născut pe Cuvântul, Cel ce este mai sfânt decât toţi sfinţii…”

Maica Domnului este reprezentată purtând coroană, și strângând la piept Pruncul Sfânt cu ambele mâini. Iisus Hristos este ținut în brațul stâng, și se sprijină pe umărul Maicii Sale. El privește spre Maică și își îndreaptă mâinile spre gâtul Ei.

În loc de cele trei stele care apar în mod normal pe mantia Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (care semnifică pururea fecioria Maicii Domnului), pe veșmânt apar trei medalioane care înfățișează capurile unor îngeri în interiorul fiecăruia. De asemenea pe mantie sunt imprimați norisori.

Aceste particularități (chipurile de îngeri în locul stelelor şi norişori ornamentali) sunt prezente și în Icoana Maicii Domnului „Arapet” sau „din Arabia” (6 septembrie); Icoana Maicii Domnului „Întru naștere fecioria ai păzit” (17 martie) și Icoana Maicii Domnului „Muntele netăiat” – icoana de pe iconostasul catedralei Schimbării la Faţă din Solovki (24 martie).

sursa Doxologia.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Icoana Maicii Domnului „Cea de toți fericită” (Ovsepetaia) este prăznuită pe 6 octombrie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s