Soborul Maicii Domnului- 26 decembrie

soborul-maicii-domnului-C

Soborul Maicii Domnului- 26 decembrie

Soborul Maicii Domnului, sarbatorit pe 26 decembrie, a doua zi de Craciun, este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc inchinate Sfintei Fecioare Maria. Soborul Maicii Domnului este una din cele mai vechi sarbatori in cinstea Fecioarei Maria care dateaza inca din sec. al V-lea.
Aceasta sarbatoare o aflam si in ritul sirienilor monofiziti (iacobiti), ceea ce inseamna ca ea dateaza cel putin din secolul al V-lea, originea ei fiind pusa de catre unii teologi liturgisti in legatura cu Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431).
Cuvantul sobor inseamna adunare de oameni, iar in cadrul liturgic el exprima chemarea spre slujba cat si adunarea in jurul sfantului praznuit pentru ca aceasta prin rugaciunile sale sa mijloceasca in fata lui Dumnezeu pentru noi.
Soborul Maicii Domnului a devenit model de sarbatoare si pentru alti Sfinti precum Soborul Sfintilor Ioachim si Ana, Soborul Sfantului Ioan Botezatorul sau Soborul Sfintilor Arhangheli.
Cinstirea deosebita pe care o aducem Macii Domnului este foarte importanta deoarece Maica Domnului reprezinta iubirea milostiva, smerita, ocrotitoare si a devenit icoana vie a Bisericii. Fecioara Maria este Maica Mantuitorului nostru Iisus Hristos si ocrotitoarea tuturor crestinilor, precum si a familiei crestine.

In ziua de astazi, 26 decembrie, praznuim sarbatoarea cu numele de „Soborul Maicii Domnului.” Cuvant bisericesc, „sobor” insemneaza „adunare de oameni” si in imprejurarea de acum el vrea sa spuna doua lucruri: intai, cuvantul acesta este o chemare catre cei credinciosi, sa ne adunam astazi, in cinstea Maicii Domnului, aici pe pamant; dar, pe de alta parte, cuvantul „sobor” ne aduce aminte ca Maica Domnului se afla preaslavita, fara de asemanare, in mijlocul tuturor Sfintilor fericiti din ceruri si ca, asa fiind, adunarea noastra de astazi, de pe pamant este, de fapt, o impreuna-praznuire a noastra cu cetele tuturor Sfintilor si Ingerilor din ceruri.

Adunarea cea cereasca, adica, se uneste, astazi, cu adunarea noastra pamanteasca, la cinstirea Maicii Domnului.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cuvinte despre Maica Domnului ale Sfintilor Parinti și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s