MINUNILE ICOANEI „MAICA DOMNULUI DE LA POCEAEV”( 23 iulie)

icoana-maicii-domnului-de-la-poceaev-praznuita-pe-1_97ac6ef76d2baf
Pe la jumătatea veacului al XVI-lea, în Volnîia, nu departe de Poceaev, în ţinutul Orle (astăzi Urlia) trăia o blagocestivă şi dreptcredincioasă stăpână pe nume Ana Erofeevna Goiskaia. Se trăgea din viţa nobilă a familiei Kozinski .
După sfârşitul bărbatului său , Vasile Bogdanovici Goiski , fost judecător al zemstvei (administratie locala – n.tr.) Luţk , ea va trăi până la moarte în văduvie .
În acele vremuri , prin ţinutul Volnâiei a trecut mitropolitul grec Neofit , mergând el , precum mulţi alţi ierarhi răsăriteni de pe atunci , după ajutor în împărăţia Moscovei Pravoslavnice . În anul 1559, trecănd şi pe la moşia văduvei Goiskaia , la rugăminţile fierbinţi ale acesteia , a rămas în casa ei o bună bucată de vreme , aşa cum aflăm din lucrarea Preslavnaia Gora … , odihnindu-se „după truda îndelungată a drumurilor sale”.
Temătoarea de Dumnezeu moşieră Goiskaia l-a primit cu bunăvoinţă în casa sa pe înaltul oaspete şi după obiceiul rusesc , i-a arătat cea mai înaltă cinstire .
Ca recunoştinţă pentru primirea sa , mitropolitul i-a dat la plecare ca Blagoslovenie O Veche Icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Cel mai înainte de toţi vecii , pe care el o adusese tocmai de la Constantinopol . Purtase Icoana până atunci cu sine ca Un Odor de mare preţ , însă Pronia lui Dumnezeu l-a îndemnat să o lase pe ea în Volnâia , ca Binecuvântată moştenire.
Icoana dăruită catre Ana Goiskaia avea (după descrierea lui A.F.Hoinaţki) 6,25 verşce(veche unitate de măsură rusească – n.tr.) în înălţime şi 5,12 verşce pe lăţime(32,8 x 26,88 cm).
Era pictată cu vopsele de ulei , în stil clasic bizantin , pe lemn de tei , având bătute pe spate (ca să nu se curbeze) două scândurele din stejar (despărţituri) .
După cum aflăm din lucrarea Preslavnaia Gora Poceaevskaia , Icoana a fost acoperită mai întâi cu un strat subţire de argint , fiind îmbrăcată ca într-o cămaşă . Însă cu timpul această îmbrăcăminte s-a degradat , ca şi cum ar fi fost împărţită în pătrăţele , drept pentru care în cele din urmă ea a fost schimbată din nou , fiind refăcută din perle mărunte .
Icoana (tip Umilenie) zugrăveşte pe Maica Domnului încinsă , cu Pruncul Cel Preasfânt pe partea dreaptă . Pe partea stângă , Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ţine o pânză, care acoperă picioarele şi spatele Dumnezeiescului Prunc .
Domnul Iisus Hristos ţine mâna stângă pe umărul Maicii Domnului , iar cu dreapta Binecuvintează ;
Maica Domnului are Preacinstita sa Faţă aplecată spre Capul Fiului , exprimând Dragostea Ei cea mare către El , „cu Afecţiune şi Expresivitate Unindu-şi Chipul Ei de Mamă cu Chipul Fiului”.
Deasupra Icoanei observăm obişnuitul înscris greco-slav , monograma :
MP DV – Maria Deva (Fecioara Maria) ;
în partea dreaptă , pe partea Mântuitorului , se află monograma IC XC – Iisus Hristos . Pe marginea acestei Icoane sunt , de asemenea , şapte miniaturi înfăţişând gravuri de Sfinţi :
– in dreapta sus , după cum glăsuieşte înscrisul , este zugrăvit proorocul Ilie ;
– in dreapta jos – Sfântul Mucenic Mina ;
– în stânga sus – Sfântul Întâi Mucenic Ştefan ;
– în partea stanga de jos – Preacuviosul Avramie .
– in partea de jos a Icoanei aflăm chipurile a Trei sfinte : Sfânta Muceniţă Paraschevi , Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi Muceniţa Irina Fecioara .
Sfânta Icoană , dăruită de către Neofit familiei Goiski , nu dintr-odată a început să-şi arate Puterea ei Minunată .
„S-a aflat multă vreme Icoana – după mărturia lucrării Gora Poceaevskaia – în casa fericitei moşiere Goiskaia”, însă abia după treizeci de ani a început să se observe ieşind din ea o oarecare Lumină neobişnuită . Aceasta se întâmpla prin 1597 , tocmai în toiul Uniaţiei , ce fusese introdusă de Soborul de la Bretsk din jurul anului 1596 .
Creştinii ortodocşi au văzut în aceasta osebita Lucrare a Proniei lui Dumnezeu , care , pe lângă amarele ispite din parte Uniaţiei , a pregătit înaintaşilor pravoslavnici şi mângâiere binefăcătoare prin Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului .
Maica Domnului încă de demult Alesese însă Muntele Poceaevului ca Loc al Aşezării Sale pentru Apărarea Poporului ortodox , spre încurajarea , mântuirea şi mângâierea lui .
Slugile au anunţat-o mai întâi pe moşiera Goiski „că O Lumină harică răzbate din Icoana lui Neofit”, însă ea nu a vrut să ia aminte , până ce nu a văzut în somn Icoana „într-o mare Lumină”. Dar , necrezând nici visului , Ana Goiskaia nu a dat importanţă deplină acestui fapt până ce nu a văzut aievea Lumina răzbătând din Icoană . Ea a început deci , după aceasta , să privească altfel Icoana Minunată . Cu osebită evlavie , a aşezat-o în locul cel mai cuviincios din casă şi a pus să se ardă înaintea ei o candelă de veghe . Nu a trecut însă multă vreme , că Puterea Harică ce răzbătea din Icoană a început să izvorască primele Minuni . Ana Goiskaia avea un frate bun , Filip Kozinski , orb din naştere . Crezând în Puterea Icoanei , moşiera l-a îndemnat pe el să se roage Preasfinteei Născătoare de Dumnezeu , înaintea Ei Celei Minunate , „ ca prin Preaputernicele Sale Rugăciuni , să Ceară de la Domnul vederea pentru fratele său”.
Şi doar ce s-a rugat Filip cu credinţă înaintea Icoanei celei Dăruite de Dumnezeu , că în acelaşi ces ochii lui s-au deschis , „asemenea orbului celui din naştere din Evanghelie”. El a început să vadă ca şi cum nu ar fi fost orb niciodată .

sursa :

Reclame
Acest articol a fost publicat în Minunile Maicii Domnului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s