MAICUTA DOMNULUI TE IUBIM !

22
Adormirea Maicii Domnului 2015: Istoricul sarbatorii

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului aduna mii de credinciosi  in cele 40 de biserici din tara si alte opt din Capitala care poarta hramul acestei sarbatori. La marele praznic al Adormirii Maicii Domnului 2015, care o slaveste pe Maica Domnului, ne reamintim de trecerea la viata vesnica a Nascatoarei de Dumnezeu.

Adormirea Maicii Domnului 2015: Mesajul Arhanghelului Gavriil

Intr-o zi de vineri, Nascatoarea de Dumnezeu a fost vestita de Arhanghelul Gavriil ca a venit ceasul sa se mute langa Fiul ei prea iubit. Arhanghelul i-a adus Maicii Domnului o ramura de finic si ea a inteles mesajul, pentru ca si Iisus a fost intampinat cu ramuri de finic la intrarea in Ierusalim. La intalnirea cu Arhanghelul Gavriil, el i-a spus maicii Domnului: „Acestea zice Fiul Tau: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeste cuvantul cu bucurie, de vreme ce vii la viata nemuritoare”. Vestea primita i-a adus, intr-adevar, mare bucurie Maicii Domnului.

Dupa ce a primit mesajul Arhanghelului Gavriil, Maica Domnului s-a urcat pe Muntele Maslinilor, acolo unde obisnuia sa se roage. Dar cand a ajuns pe munte, s-a intamplat un lucru extraordinar: toti pomii s-au aplecat in fata ei si au intampinat-o ca pe o stapana.

Adormirea Maicii Domnului 2015: pregatiri pentru inmormantare

La intoarcerea de la rugaciune, Nascatoarea de Dumnezeu a aprins multe lumanari si tamaie, apoi si-a oranduit cele cuvenite pentru inmormantare. In primul rand, Maiaca Domnului si-a chemat  prietenele si vecinele, le-a aratat ramura de finic, marturisindu-le ca a primit un mesaj de la Arhanghelul : „Iata, a venit vremea ca eu sa va las si sa ma duc la  Fiul meu”. Dupa aceasta marturisire, Maica Domnului a implinit toate obiceiurile care se faceau in acele vremuri inainte de inmormantare: a impartit vaduvelor sarace hainele sale, cerandu-si iertare tuturor, si-a facut rugaciunea, apoi s-a dat sufletul in mainile Fiului Sau Ceresc.

Adormirea Maicii Domnului 2015: Adunarea Apostolilor

Dupa Adormirea Maicii, un tunet mare a vestit adunarea tuturor Apostolillor lui Hristos. Cu totii au venit la casa Maicii Domnului din Ierusalim. Sfantul Petru a inceput cantarea de inmormantare, apostolii au ridicat patul mortuar si au pornit spre mormant, in Gradina Ghetsimani.

In acest timp, un evreu cu numele Antonie s-a apropiat de sicriu cu gandul sa-l rastoarne. Cand evreul a pus mana pe sicriu, un inger i-a taiat amandoua mainile: „fara de veste, odata cu orbirea i s-au taiat si mainile ce au ramas lipite de pat” (asa cum se spune in Acatistul Adormirii, condac 4). Atunci Antonie si-a recunoscut greseala; Dumnezeu l-a vindecat, iar Antonie a devenit un marturisitor al lui Hristos.

Adormirea Maici Domnului 2015: Apostolii au vegheat mormantul timp de trei zile

La inmormantarea Maicii Domnului, Apostolii au facut cantarea de ingropaciune si au vegheat mormantul Nascatoarei de Dumnezeu timp de trei zile, asteptandu-l pe Apostolul Toma, plecat sa implineasca o randuiala apostolica.

Potrivit Traditiei, Apostolul Toma a sosit trei zile dupa inmormantare. El a cerut incuviintarea Apostolilor sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia. Cand Toma a intrat in mormant, a constatat ca acesta era gol.

Spre uimirea tuturor, in mormant era doar giulgiul, dovada ca Maica Domnului fusese urcata la ceruri cu trup cu tot.

Adormirea Maicii Domnului 2015: marturii din timpuri apostolice 

In Sfintele Evanghelii nu exista precizari privind data mortii Maicii Domnului, cand aceasta s-a inaltat cu trupul la cer. Dar sarbatoarea isi are originea in Sfanta si credibila traditie a Bisericii. De asemenea, circumstantele Adormirii Maicii Domnului sunt mentionate si pastrate de Biserica Ortodoxa din timpuri apostolice.

Dovezi palpitante despre Adormirea Maicii Domnului se regasesc in scrierile apocrife si in scrierile a patru parinti orientali: patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin. De asemenea, documentele religioase din secolul al V-lea amintesc ca, in Siria, sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului era cinstita cu mare fast.

Adormirea Maicii Domnului 2015: Pelerinii viziteaza Sfantul lacas

Se crede ca locul de origine al sarbatorii este orasul sfant Ierusalim. Aici se pastreaza si in zilele noastre, nu departe de Gradina Ghetsimani, o biserica inaltata deasupra mormantului Maicii Domnului. Sutele si sutele de pelerini, care viziteaza zilnic sfantul lacas, au prilejul sa se inchine la o renumira icoana facatoare de minuni, cunoscuta sub numele de Ierusalimitissa.

Maica Domnului, cerandu-si iertare inainte de Adormirea sa intru Domnul, ne-a dat si noua un indemn de a face la fel, de a cere iertare unii la ceilalti, ca intr-un gand sa marturisim pe Hristos, fiul ei si Mantuitorul nostru , ne spune parintele Valentin Fotescu, preot la Biserica Sfanta Vineri Noua din Bucuresti.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Cuvinte despre Maica Domnului ale Sfintilor Parinti. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s