Icoana Maicii Domnului „Întru naștere fecioria ai păzit” este prăznuită pe 17 octombrie

icoana_maicii_domnului_intru_nastere_fecioria_ai_pazit

Icoana Maicii Domnului „Întru naștere fecioria ai păzit” a fost adusă la Mănăstirea Nikolaev-Peskovsk din Moscova de negustorul moscovit Alexie Grigorievici Mokeev. În jurul anului 1780, Alexie s-a alăturat monahilor din mănăstire. Atunci, el a donat toată averea sa mănăstirii, păstrând în chilie doar IcoanaMaicii Domnului.

După moartea monahului Alexie, icoana a fost dusă la egumenul Macarie, care observând că icoana nu are o valoare prea mare (fiind pictată în ulei pe pânză, prinsă pe o bucată de lemn) a așezat-o pe ușa de ieșire din Paraclisul Sfântului Metodie, care se afla nu departe de mănăstire.

Preamărirea icoanei a început în 1827, când căpitanul Platon Osipovici Șabașev trecea pe lângă paraclis într-o noapte, a văzut că din Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu radia o lumină extradordinară. Altădată, când avea o ispită, icoana i-a apărut în vis. În acest vis, Platon a văzut Icoana Maicii Domnului strălucind printre nori deasupra paraclisului Sfântului Metodie și a auzit o voce spunându-i: Dacă vrei să scapi de ispită, roagă-te înaintea acestei icoane. Ascultând îndrumarea din vis, ispita a trecut.

Paton a mers și i-a mărturisit egumenului minunile săvârșite, care a mutat icoana în biserica mănăstirii. Monahii dorind să îmbrace icoana într-un veșmânt de argint împodobit cu pietre scumpe au scos-o de pe lemn, descoperind că sub chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pictat pe pânză era ascunsă o icoană a Maicii Domnului de o frumusețe nemaiîntâlnită, zugrăvită pe scândura de lemn.

Sunt consemnate numeroase minuni săvârșite înaintea acestei sfinte icoane. Cea mai cunoscută este cea din anul 1848, în timpul epidemiei de holeră, când cei mulți care s-au rugat înaintea icoanei au fost vindecați.

Această icoană a Maicii Domnului este de tip „Hodighitria”, și se aseamănă cu Icoana Maicii Domnului „Arapet” sau „din Arabia” (6 septembrie); Icoana Maicii Domnului „Cea de toți fericită” (6 octombrie) și Icoana Maicii Domnului „Muntele netăiat” – icoana de pe iconostasul catedralei Schimbării la Faţă din Solovki (24 martie).

Reclame
Acest articol a fost publicat în Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Icoana Maicii Domnului „Întru naștere fecioria ai păzit” este prăznuită pe 17 octombrie

  1. Anonim zice:

    Mulțumim Maicuți noastre sfinte pt pruncuta noastra Maria Sofia care a venit la noi după 10 ani de rugaciuni si pentru care ne rugam pentru pace si liniste sufleteasca. Va multumim ca ne ajutati duhovniceste cu minunate rugăciuni. Bunica

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s