Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Belâniciskaia” (12 aprilie)

 

12 AprilieFB_IMG_1586734269042
Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Belâniciskaia

Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu s-a aflat inițial într-una din bisericile ortodoxe din regiunea Moghilău (Belarus). După încheierea Uniației (1596), icoana a trecut în posesia catolicilor, și afost așezată în mănăstirea catolică Belânici. Această mănăstire a fost înființată în perioada 1622-1624, de către Marele Hatman al Lituaniei, Lev Sapega, pe malurile râului Druță, la 45 de vestre (unitate de lungime = 1,067 km) de Moghilău.

În anul 1832, mănăstirea a fost desființată, biserica mănăstirii devenind biserică parohială. Apoi, în anul 1876, icoana a ajuns din nou în posesia ortodocșilor odată cu preluarea și restaurarea bisericii. Pe 12 aprilie a aceluiași an, biserica a primit hramul Nașterea Maicii Domnului, odată cu sfințirea ei de către un episcop ortodox. Acesta a săvârșit prima Liturghie pe masa Sfântului Altar.

Icoana Maicii Domnului „Belâniciskaia” este cinstită în întreaga lume creștină.

Există mai multe legende despre istoria icoanei. O versiune spune că după înfrângerea Kievului de către trupele tătare ale Batu, mai mulți călugări au luat cu ei o icoană străveche a scrisorii bizantine și au plecat, scăpând, în pădure. Și-au încheiat călătoria pe un deal din apropierea râului Drut, afluentul drept al Niprului, unde au întemeiat Biserica Sfântul Ilie Profetul și mănăstirea. Deja în prima noapte, o lumină neobișnuită a început să emane din icoană din icoană. Minunea s-a repetat de mai multe ori, nopțile au devenit albe cu o lumină minunată. În amintirea acestei minuni, locul unde s-a întemeiat mănăstirea s-a numit Belynichi. Icoana a fost răpită ulterior de către călugării carmelitați catolici. Ipoteza catolicilor că imaginea lui Belynichsky a fost pictată de Îngerul Domnului pe obloana ferestrei unei mănăstiri catolice în prima treime a secolului al XVII-lea. La sfârșitul secolului al XIX-lea, mănăstirea și imaginea au fost transferate ortodoxilor. Acum Belynichi este un sat din regiunea Mogilev. De-a lungul anilor de istorie, icoana Belynich a Maicii Domnului a devenit un altar comun atât pentru ortodocși cât și pentru catolici.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Belâniciskaia” (12 aprilie)

 1. Viorela zice:

  Multumim Elena!!!

  Ne era dor de postarile tale si nu stiam ce mai faci? Mult timp nu am mai avut placerea mare sa te citim. Ne ai lipsit. Acum am citit ceva frumos si interesant. Tot ce tine de Maica Preasfinta este ceva de neexplicat in cuvinte…
  Sanatate si pace sufleteasca. Sarbatori cu bucurii si belsug.

  Preasfinta Maica si Fecioara te voi adora/venera toata viata mea. Amin
  Slavit sa fie Dumnezeu!

  Apreciază

 2. Lucian zice:

  Hristos a înviat! Mulțumim pentru prețioasele informații pe care le distribuiți pe acest site. Îmi puteți da o adresă pentru a vă trimite un mesaj privat?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s